Holidays dream, aneb plavu si, ani nevím jak

Krásné léto, vysoké letní teploty, vše vyzývá k tomu, aby se šlo k vodě a já si mohl zaplavat, a to nemohu = tato věta zazněla několikrát během letního období v liberecké stomaporadně. Smutné pohledy, pocity méněcennosti a prosby o radu, jak adekvátně strávit letní dovolenou.

Využití irigace a trávení hodin bez nalepeného stomasáčku v letních dnech, vytvořilo úsměv na několika tvářích kolostomiků i jejich rodinných příslušníku.

O co se jedná?

Irigace, nebo-li výplach střeva vodou je optimální způsob toho, jak stomik dosáhne cca 48 hodinové doby bez nutnosti vyprázdnění, tudíž nalepení sáčku. Pokud stomik výplachy provádí pravidelně, nejlépe v pravidelnou dobu každý den, nebo jednou za dva dny, docílí kontrolovaného úniku stolice. Provádět irigaci se běžně doporučuje cca 3 měsíce od operace, je dobré, aby při prvním výplachu byla přítomna stomická sestra, která jednak objedná irigační set, ale hlavně doporučí správný postup a různé vychytávky.

Ničeho se nebojte, snažte se uvolnit, jdeme na to :-)

Krok za krokem

  1. Odstraň stomický sáček, očisti okolí stomie běžným způsobem, připevni místo klasického sáčku odvodný rukáv (součást irigačního setu) - trvá cca 15 minut.
  2. Nasaď kolostomickou špičku (měkký konus, neboj se poranění), pomalu napouštěj cca 2 litry do těla - trvá 5 až 10 minut.
  3. Vytáhni špičku a čekej, až napuštěná voda začne vytékat, zpočátku bude voda čirá, později s příměsí stolice (stejné, jako klasický klystýr konečníku) - trvá cca 10 minut.
  4. Je dobré použít večer před irigací druh potraviny, který zanechává zbytky, což umožní poznat, co poslední prošlo zažívacím traktem a co bude jako poslední v toaletě při irigaci (např. jablko, slupky). Irigace je ukončena, když se ze stomie tlačí čistý střevní hlen - trvá cca 30 minut.
  5. Očisti okolí stomie, nalep krytku nebo mini sáček a je hotovo.
irigační set

Celá irigace tedy trvá max. 1,5 hodin a přitom zajistí komfort na dva dny, no není to úžasné!

Irigační set se dá napsat na poukaz, schvaluje ho revizní lékař. Kód VZP: 0086500

Pokud potřebujete s něčím poradit, obraťte se s důvěrou na svojí stomickou sestru. Věřím, že strávíte krásné nejen léto, ale že se irigace stane Vaším pomocníkem na dny bez sáčku a naplní den čistotou a radostí z pohybu.

Bc. Alena Novotná, DiS.






Bc. Alena Novotná, DiS.