Grilovaná ryba na talíři

S masem se nemusíte loučit, důležité je ale vybrat to vhodné

Milujete maso, ale máte stomii? Dobrou zprávou je, že by ani tak nemělo na vašem jídelníčku chybět. Některé jeho druhy nebo úpravy byste ale přece jen měli vyloučit. Připravili jsme si pro vás průvodce masným stomickým jídelníčkem:

  • Typ masa: Bílé maso, jako je kuřecí a krůtí, je lépe stravitelné a méně mastné než červené maso. Ryby jsou také dobrou volbou, protože jsou lehké a bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
  • Způsob přípravy: Grilované, pečené nebo vařené maso bývá lepší volbou než smažené nebo mastné maso. Je důležité se vyhnout těžkým omáčkám a vysokému obsahu tuku, protože způsobují trávicí problémy.
  • Porcování: Malá porce masa se bude vašemu tělu trávit lépe než obrovský steak. Doporučuje se spíš menší porce masa doplněné například o zeleninu.
  • Žvýkání: Abyste zabránili vzniku překážek ve vaší stomii, před spolknutím každý kousek masa důkladně rozžvýkejte.

Další rady a tipy

Pravidelně pro vás doplňujeme zajímavé a praktické články, aby se vám se stomií žilo snadno a bez obav. Všechny články najdete v sekci Život se stomií.